Nuevas tecnologías aplicadas a la podología

Noves tecnologies aplicades a la podologia

En pocs anys s’ha passat de l’estudi del peu amb un mirall i de l’emprempta plantar amb tinta, a utilitzar aparells sofisticats.

La podologia és la ciència sanitària que té per objecte l’estudi de les malalties i alteracions que afecten el peu. Però des de la seva aparició com a professió l’any 1962, ha evolucionat d’una manera vertiginosa.

En pocs anys s’ha passat de l’estudi del peu amb un mirall i de l’emprempta plantar amb tinta, a fer-ho amb les últimes tecnologies que ens permeten prevenir i/o interpretar la patologia que presenta el pacient. Per l’anàlisi de la marxa utilitzem plataformes amb sensors per mesurar les pressions plantars tant en estàtica com en dinàmica i també de l’equilibri (posturografia).

Amb l’ús d’aquestes plataformes podem saber la distribució de les pressions de la petjada plantar i quantificar la transmissió de les càrregues en els peus, a més de permetre’ns mesurar de manera automàtica l’eficàcia dels suports plantars. L’ús de càmeres –d’una a quatre– ens permet fotografiar els diferents plànols del cos i els rangs de mobilitat articular, i també la filmació en vídeo de la dinàmica del pacient, a fi de mesurar els diferents angles i inclinacions de les extremitats inferiors. La sincronització de les imatges de vídeo amb les pressions plantars ens permet en precisar un diagnòstic acurat.

Gracies a les càmeres de vídeo d’alta velocitat (1.200 imatges per segon) podem valorar els moviments de l’extremitat inferior a una velocitat més lenta de la que pot percebre l’ull humà. Un altre avanç tecnològic és el de la incorporació de l’escàner 3D, gràcies al qual obtenim una petjada plantar en tres dimensions. Aquest sistema ens permet realitzar les plantilles amb tecnologia punta, ja que envia les dades de l’escàner a una fresadora informatitzada que confecciona el suport plantar.

Un altre camp és el de la podologia esportiva. En aquests casos, els nous avenços tecnològics ens permeten utilitzar plantilles sensoritzades dins del calçat de manera que es puguin observar les pressions plantars i comprovar com reacciona el peu amb i sense suport plantar durant l’activitat física.

Podem completar aquest estudi mitjançant una cinta de córrer sensoritzada. Anys enrere quan el pacient anava al podòleg era únicament per solucionar els problemes diaris, normalment relatius a ungles, callositats, o perquè necessitava posar-se unes plantilles.
Per sort, la cultura de la prevenció ha anat calant en la nostra societat i moltes persones visiten el podòleg per conèixer comés la salut dels seus peus.

L’exploració clàssica se segueix realitzant perquè, a part de la tecnologia, l’ull clínic del professional és molt important a l’hora de realitzar diagnòstics, però gràcies als progressos en la fisiologia i biomecànica aplicades a la informàtica, s’ha contribuït a l’aparició de nous mètodes diagnòstics, tal com hem explicat, que ens permet en donar solucions als nostres pacients.

Accés al article publicat

Deja un comentario

error: Contenido protegido.
Ir al contenido